måndag, oktober 29, 2012

Hur jag syr ett Babynest, Tutorial! =)

Denna vecka får jag hoppa återbruksutmaningen, jag har inte hunnit! Vi var bortresta torsdag till lördag så jag fick koncentrera mig på beställning den sömnadstid jag hade...
Jag har sytt mitt första babynest! =)
Fick en beställning från en bekant som ska ha bebis i December. Sökte på nätet, att klura ut hur man gör var väl egentligen inte svårt men de tuts som jag kunde hitta passade mig inte riktigt, tyckte det glappade med en del moment...
 
Så jag gjorde lite på mitt sätt, säkert likt många andra men jag dokumenterade ändå hur jag gjorde, och tänkte visa tutorial för framtida behov. ;o) Min variant har skumgummiplatta i botten, som man tar ut vid tvätt, och knäpps nertill med tryckknappar. (Man kan handtvätta skumgummiplattan).
Jag har sytt med overlock och vanlig maskin, men har ni bara vanlig så går det bra också, kom ihåg att zickzacka tygkanterna bara, och sy ihop med raksöm.
Kom också ihåg att stryka sömmarna mellan momenten, det har jag inte lagt in i tuten...Många tycker det tar sån tid men det förenklar mycket!=)
 
Material:
Skumgummiplatta ca 30x60
Tygbit bomullsväv ca 105 längd och 150 bredd (det blev en bit över efter klippning)
Ca 2 m snedslå/band (lite mindre gick åt) inte för smal
Ca 2,2 m snöre, jag använde hobbysnöre som man kan elda i kanterna så det inte nystas upp.
Lite vlieseline
Tryckknappar (2 hanar 2 honor)
Ca 3 påsar vadd (små)
 
1. Vik tyget på bredden i lämplig bredd för skumgummiplattan, klipp ut efter plattans mått + sömsmån. I nederkant ska det vara ca 6 cm extra för fåll. Detta blir "bädd"-tyget.
 
2. Klipp ut 2 långsmala tygbitar av det kvarvarande tyget, ca 36 x 96 cm vardera. Detta var den bredd jag kunde få ut av min bit, men går det att ha lite bredare så är det bara bra, detta är vad som ska bli "korven" runt nestet.
 
3. Sy ihop "korvbitarna" ;o) kortsida mot kortsida så du får ett långt tygstycke, mitt var alltså 190 cm.
 
4. Overlocka kvarvarande kortsidor (eller zickzacka med vanlig maskin) så de ej rispas upp. Gör likadant med nederkanten av bäddens tygbit.  
 
5. Stryk på en remsa vlieseline längs nederkanten av avigan på bädd-tygbiten.
 
6. Sy ihop ena kortsidan och långsidan, (med avigan utåt) på bädd-tyget. Lämna nederkanten öppen, det är där skumgummiplattan ska in. =)
 
7. När du vänder rätan ut ska du alltså ha en rektangulär bädd, här har jag satt in min skumgummiplatta för att testa, men ta ut den för vidare sömnad ;o).
 
8. Vik in kanterna nertill ca 3 cm och sy en fåll, jag använde 3-stegszickzack. Du ska alltså inte sy ihop själva hålet! (Se bild). Här är det också lämpligt att sy på ev. namnlapp i nederkanten.
Slå i tryckknappar, jag använde 2 kompletta knappar med lämpligt mellanrum. Vill du hellre sy vanligt knapphål och knapp går det ju också bra. ;o)
 
 
9. Dax att sy korven! =) Lägg ut snedslån/bomullsbandet i mitten av korvtyget, nåla fast. Gör snedslåbandet lite kortare än korven, ca. 3 cm på var sida. 
 
Min korvbredd var 36 cm, så 18 cm var alltså mitt på. Sy fast med raksöm på båda långsidor av bandet, det bildas då en kanal för snöret.
 
10. Vik korvtyget räta mot räta på bredden, sy ihop långsidorna. Nu har du en korv!
 
11. Vänd rätan ut.
 
12. Nu ska korven och bädden sys ihop! Nåla mittsömmen av korven (där du sydde ihop de 2 korvbitarna) mot bädd-överkantens mitt, söm mot söm.
 
 Snedslå-remsan ska alltså vara nedåt.
 
13. Sen syr du ihop längs kanten, jag använde förstärkt raksöm så det ska hålla bättre.
Sy ungefär 5 mm in på kanten.
Såhär ser det alltså ut på "bottensidan".
 
14. Gör sen likadant med långsidorna, du behöver inte sy ända ut i hörnen. Nertill kommer korven vara lite längre än bädden.
 
15. Dra in snöret genom snedslå-kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Snöret ska vara längre än själva kanalen, så du inte klipper av för kort.
 
16. Stoppa korven från båda sidor, med vadd. Gör den mjuk men ändå fast.
 
17. Då ser det förhoppningsvis ut såhär. Snart klart!
 
18. Nu ska du sy ihop hålen i korvens kortsidor. Vik in den overlockade/zickzackade kanten och nåla, sy sen med raksöm.
Går även att sy för hand, men jag krånglade med maskinen, lite bök men det gick och känns mer hållbart.
 Tänk på att inte sy fast snörkanalen, det ska vara en bit däremellan (se vänster i bild). ;o)
 
 19. Stoppa in skumgummiplattan.
Nu är du klar! Babynestet icke åtrdraget...
Lite åtdraget för lite äldre bebis.
Och åtdraget för liten nyfödd!
Säg gärna till om något är oklart!
Det var roligt att sy dessa och jag tar gärna beställningar, men materialkostnaden blir ganska mycket (vadd är dyrt!), de kommer kosta 400 kr att beställa från mig, har förstått att det ändå är billigt men vi får se såhär till en början iallafall.
Är nog inget jag kommer sy och ha på lager direkt då det går åt material. Så kom igen och beställ, jag vill sy fler, haha! Har så många fina vävda tyger, in och kika här!

onsdag, oktober 24, 2012

Mössor på beställning och i "ny" storlek.

En hög med mössor har sytts! De tre molnmössorna till vänster är beställningar, de 4 bebismössorna nederst är sydda som urval till en intressent, hon får välja om hon vill ;o) Och djurtåget och hjärtmössan är fleecefodrade, dax för det nu i vissa delar av landet. ;o)
Jag har förresten utökat mina möss-storlekar till 5 olika nu, har alltid sytt minsta storleken något mindre ändå till nyfödda, så nu blir det en officiell storlek. ;o) NF! =)
Idag har jag sytt något jag aldrig gjort förr, och kul var det också. Mer får ni se i helgen! =) Vi åker iväg imorgon och kommer tillbaka på lördag. 

måndag, oktober 22, 2012

Återbruksutmaning med 5-årspresenter!

Ja dax för lite återbruk igen. ;o)
Sonen fyllde 5 år i torsdags, och i en del av paketen så var det lite nya textilier till hans rum! Hade köpt ett färdigt påslakansset på Jotex, och slog då till på 5-metersklippet i samma tyg. Av det sydde jag överkast (vanligt enkelt med fållade kanter), min första dagisväska (sant, aldrig sytt nån förr!), gardin, några småkuddar och ett större kuddfodral med robotapplikation.
Grabben med sin nya robotinredning på födelsedagen...=)
 Då barnen har så små fönster så passar dessa raka enkla kappor bäst tycker jag, snipp snapp klara är det att sy dem också!
 
Vad är då återbruket i detta kanske ni tänker? Jo, jeanstyget ser ni...;o)
Först slaktade jag denna tjocka jeansjacka jag fått för just detta syfte (ni skulle se högarna med sy-om-kläder jag har i mitt förråd!!!)
 
Det tyget använde jag till baksidan på dessa små robotkuddar.
Smårobotarna uppskattades, fick sova i sängen med honom!
 
Tyget räckte också till en dagisväska, vändbar (robot ena sidan jeans andra). Gjorde eget mönster till denna, är vändsydd och ihopsydd i kanten upptill. Känns stark och hållbar. ;o)
 
Slaktade också en jeanskjol med lite stretch i...Här har jag hunnit ta första klippet innan jag kom på "före-bild".
 
Av den blev det ett kuddfodral, inte helt snörräta kanter haha, men gosigt! Mått 50x50 efter några billiga innerkuddar jag hade liggande (ja, något större då, måste ju få in kudden också). Sydde på en robotapplikation med enkel raksöm, och en jeansficka från ett par andra slaktade jeans (tar alltid reda på fickorna också ;o)). Perfekt att stoppa små hemlisar i.
I nederkanten slog jag i öljetter (från JYSK) och knöt i snörtampar av nylonsnöre, brända i ändarna så de inte ska rispas upp.
 
Kommande vecka får vi se om jag hinner med nåt återbruk.
Har mycket inplanerat, och nu har sonen feber! På torsdag är det tänkt att vi ska åka på Helsingfors-kryssning förutsatt att alla är friska...! Barnens första stor-båts-tur! 
 

fredag, oktober 19, 2012

Min lilla kis 5 år. =)

Igår fyllde min älskade första trollunge 5 år. Mitt fina hjärta. Vi väckte honom med sång och paket. Det var ju en del mjuka...;o)
Jag hade sytt gardin, överkast, kuddfodral, småkuddar, och en dagisväska i robot-tyg från Jotex...Köpte också till ett färdigsytt påslakansset. Visar mer av inredningen i ett senare inlägg!
 
Och lite nya kläder också. ;o)
Skalbaggetyget från JNY köpte jag enkom för hans skull, han älskar nämligen att samla insekter... Och på sistonde har han också blivit mer och mer rymdintresserad, så astronauttröja blev perfekt! (Köpt på facebook).
Muddbyxor i kamel-velour från S&S, höga muddar... Joggingbyxor i brun sweatshirt  (köpt privat) med resår i midja och benslut , svarta revärer och döskalle-tygmärke. Sist men inte minst muddbyxor i mörkblå velour (fick i ett tygbyte), med orange revärer, bruna muddar och tygmärke.
 
Tröjorna! Stl. 122.
 Och ovan byxorna.
 
På födelsedagen fick han inviga skalbaggetröjan och de mörkblå velourisarna. Satt fint och han gillade dem, på söndag blir det robot/rymdkalas och då invigs astronauttröjan. =)
 
Tygmärket både på mörka velourisarna och de bruna joggingbyxorna är ursprungligen från H&M men jag har köpt dem via facebook.
 
 Tänk att denna sötfis funnits i våra liv i 5 år nu!! Vi älskar dig såååå mycket!!!
 

onsdag, oktober 17, 2012

Bebisbyxor i gosig velour/frotté?

Imorgon är det den stora dagen, Dagen D då sonen fyller 5 år! Har varit fullt med födelsedagssömnad senaste veckan/veckorna, men klar blev jag. =) Nu får vi hoppas gosen gillar sina mjuka paket också...;o)
 
Sydde för ett tag sen dessa, ett par muddisar i stl. 56. Är lite tveksam på om man ska kalla tyget velour eller frotté, är liksom lite korthårigare än velour känns det som, alltså som frotté, men lika gosigt.
Detta tyget är helt slut nu, räckte precis till dessa brallor. Kommer till salu och jag hoppas de ska glädja och värma nån ny liten människa här i världen snart! Nån människa som snabbare än man hinner med fyller hela 5 år och har huvudet fullt av funderingar om världen och rymden och gör sin mamma lätt knäpp med ständiga frågor men fyller livet med kärlek kärlek kärlek!

måndag, oktober 15, 2012

Återbruk: Omsydd Blingo och kloss-tavla. =)

Mitt bidrag i veckans återbruksutmaning är inte rosa tyvärr... Detta stod redan på agendan, ännu en tröja!
Köpte en begagnad Blingo-tröja som blivit utspidd i halslinningen....Var en sån variant med knäppning ovanför ena ärmen (raglan).
Sydde om i princip hela tröjan förutom nederkantningen, så halslinningen blev lite bättre.
Denna lilla kis fyller för övrigt 5 år på torsdag. =)

Den är ju fortfarande lite vid, men betydligt bättre (före så såg det ut som om den skulle halka ner över axlarna...)
 
Ett annat projekt som blivit gjort denna vecka;
Jag köpte ett gammalt fint klosspussel just med detta syfte i åtanke.... 
En tavla! Vi har använt oss av plastfolie och tejp (hehe).
Med plastfolien så förstörs inte bilderna och vi kan byta motiv om vi vill. =)
Passar finfint in i lillans retro-rum!
Hoppas jag kan åstadkomma nåt Rosa-bandet re-do till nästa vecka...Men jag har redan re-doat lite annat också till sonens födelsedag...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...