lördag, januari 29, 2011

Möhipppa-outfits x 2!

I detta nu när detta inlägg publiceras (skrivit det i förväg) är jag på min bästa väns möhippa, dagen kommer innehålla relax, lekar och massa tjejsnack! =)
Jag sydde en holkärmströja/klänning till mig själv, känns som jag bara har samma samma på mig jämt annars.
Till blivande bruden sydde jag ett förkläde och målade med textilfärg, det fick även lite hjärtapplikationer!! =) Hon kommer vara så fin ;o) i detta, och slöja och tiara. Mönstret till holkärmströj/klänningen kommer från "Sy nya kläder av mjuka tyger", Åsa Lennartsson. Jag ville först ha pingvinärm men tyget räckte inte så långt, men det känns bra ändå.
Jag gillar enkla modeller till mig själv, även när jag köper kläder blir det oftast enkla modeller, och bekväma. Jag är ingen Odd Molly-tjej direkt (inte för att jag skulle haft råd att vara det heller!). Kan vara ganska mycket extra när jag är på fest, men tvärtom till vardags...
Det är inte en party-party-möhippa, eftersom bruden fortfarande ammar sin yngsta och bebisen kommer vara med under dagen, och den här tröj/klänningen känns som om den är tillräckligt fin. =)
Till vänster tröja, till höger mer klänning...så stor skillnad är det väl inte, men jag gillar långa modeller.
Jag fick sy in den jättemycket, mönstret var mycket större än jag ville ha det, över midjan och rumpan, jag förlängde det också kraftigt.
Tyget är viskosblandning fyndat på Ohlssons, och min första tanke var just till mig själv, skönt att det blev av!! Det räckte också till varsitt plagg till barnen, (kommer snart) och jag har en LITEN bit kvar också...=)

onsdag, januari 26, 2011

Psst...

...sömnad pågår för fullt, men det är inget jag kan visa än, kommande månad är FULLSPÄCKAD för oss med födelsedagar (bla. vår egen Tirils 1-årsdag!) , bröllop, dop och annat, och till en del av dessa grejer har jag sömnadsprojekt på gång, + några beställningar... Men det dyker upp när det dyker upp! =)

Tills dess får ni se mina 2 söta fynd jag gjorde igår på Erikshjälpen! =)

En liten men naggande god bit, ganska kraftigt tyg, till skallror och dylikt!

Och en liten bit broderad tyll, precis lagom till att pryda en liten klänning!

fredag, januari 21, 2011

Ett långvarigt namn-UFO har äntligen landat!!!

Jag har äntligen sytt namnbyxor till Kiron...haha trodde ett tag det aldrig skulle bli av. Det är faktiskt så att det högra paret av dessa byxor klippte jag till förra hösten (alltså 2009!!) för just Kiron-byxor, men så blev de aldrig ihopsydda och sommaren kom...Såklart växte sonen och har nu stl. 110 istället för 98/104 som de högra är. Så det var bara att klippa ett par nya byxor, tur jag hade mer av tyget! =)
De högra stjärnbyxorna är alltså i stl. 98/104, och Kironbyxorna i stl. 110. =) Skillnaden är bara att jag satte resår i bensluten på namnbyxorna, som ni ser blev de ju lika i längd så han skulle kunna ha byxorna med mudd nedtill också, men de kommer bli till salu iställlet. =)
Kironbyxorna fick hög mudd i midjan, som går att vika ner, och jag har satt en resår inuti så de sitter bättre. Sydde fast applikationerna med stjärnsömmen som jag berättat om i tidigare inlägg. Satte smal resår i bensluten.

Mönstret är mitt egna med pös, det marinblå velourtyget har jag haft för länge för att minnas var det kommer ifrån, men mudden är från Stoff och Stil. Applikationstyget är ett lent ljusblått tyg med ganska lång lugg, också från mina tyggömmor.

Stjärnbyxorna är i stl. 98/104, mitt eget pösmönster. De fick lite kortare mudd i midjan men även här har jag satt resår inuti. De fick långa muddar i bensluten som man kan vika upp, lång användningstid.
Samma tyger användes till dessa. Stjärnorna på knäna kom lite "i otakt" som ni kanske ser, den ena stjärnan hamnade av nån anledning LITE längre ner än den andra. Detta syns inte när de är på, men jag säljer byxorna till reducerat pris i min Till Salu-blogg.
En stolt Kiron som är mycket medveten om attt det står just KIRON på benet. =) På mittenbilden har han midjemudden nedvikt, längst till höger uppvikt. =)

Nu vill jag sy namnbyxor till Tiril också, har redan idé i huvudet hur de ska se ut, men de får namnet på rumpan (hon spenderar än så länge mer tid på knä än på fötter). Jag hoppas bara jag nu hinner ta tag i idén snart, så det inte blir liggande till nästa år det med...Hehe.

onsdag, januari 19, 2011

Påfyllt i tygförrådet...=)

Som vanligt kan jag inte motstå att köpa ett roligt tyg om det är billigt osv, och känns som om man nästan aldrig kan få nog med tyger...Skulle gärna beställa lite av alla nya läckra trikåtyger som kommit/kommer, men det dröjer väl än, får nöja mig med att titta så länge. Men det har iallafall blivit... Lite uggletyg i härliga färger, bomull från Ellos...
Lite retro moln i rosa, bomullsväv...
Svartvitrandig velour från Stoff & Stil (inköpt för kommande specifikt ändamål)...
Spidermantyg bomullsväv från Jysk...
Lite tufft sweatshirttyg jeanslook med tryck, till applikationer eller tuff lite kjol eller dylikt.
Ribbad grönvitrandig trikåväv, till mig själv?
Ljusturkos sweatshirt...gillar sweatshirt, perfekt till byxor och hoodies!!

Och lite mörkblå manchester.

söndag, januari 16, 2011

Haklappar på beställning + lite till

Jag har sytt 5 matnings/dregglishaklappar, varav 4 st var en beställning, de blå elefanterna och gröna stjärnor o bollarna. Den lila har legat tillklippt ett tag i väntan på rätt kantband, nu blev det svart och jag tycker det blev bra! Den finns redan i Till Salu-bloggen. =)
Det lila vågade ränder-tyget är från JNY-design, de marinblå elefanterna från Stoff & Stil, och de gröna stjärnbollarna har jag hittat på second hand, tror jag. Första gången jag syr i det, men det är ett fint tyg!
Kantband från Åhléns. Mönstret är mitt eget, på baksidan har dessa plastad frotté från gömmorna.
Idag är Tiril söt i en liten kjol jag sydde för 1,5 år sen till systerdotter Wilma som fyllde 2 år! Kul att kläderna även kan gå i arv...=)
Hehe måste ju också berätta om 3-åriga sonens söta kommentar här strax efter jul, när han fick ta på sig en av de fina köpe-tröjorna han fått av farfar och bonusfarmor Carina. "Carina syat!"=) Mamma och pappa förklarade att inte alla syr kläder, man kan köpa i affär också. Fast det borde han nog veta, han har ju varit med oss och köpt kläder... =)

Han är så tacksam att sy till nu, varenda tyg man tar fram nästan vill han ha tröja i...har tre tillklippta som väntar på ihopsömnad, varav 2 utlovade typ i höstas, och 1 par byxor...=) Har också 6 utklippta plagg till Tiril som väntar, + lite annat pockande... Jag SKA, jag lovar!

torsdag, januari 13, 2011

2 fina och upp-piggande bloggvinster!

Just nu blir det ganska dåligt med sömn för min del, mest pga. att Tiril verkar ha en period då hon är gnällig på nätterna...Mycket tröttande och tärande. Därför känns det extra kul att få lite upp-piggande paket i postlådan! Jag har ju haft en del tur i tävlingar på andras bloggar på sistonde. =) Från Klockarbarn vann jag en superfin härligt retro sommarklänning, och från Min Gullunge vann jag ett presentkort på 100 kr före jul, som jag sen la till 50 kr på och köpte denna ursöta kjol! Kjolen från Min Gullunge är i stl.1-3 år, och jag tror Tiril snart kan ha den...=) Visst är den ljuvlig!?
Och den härliga Klockarbarn-klänningen är i stl. 3-4 år, så det dröjer ett tag, men den som väntar på nåt gott...=) Annars blir den ju en underbar present till någon lycklig också...? Men jag tror nog vi behåller den själv....=)
Har sytt litegrann ändå senaste veckan, det är ju också upp-piggande i sig. Kiron har börjat på dagis efter jullovet denna vecka, så jag har haft lite mer sytid.

tisdag, januari 11, 2011

Namnbyxor i gosig velour!

En väninna beställde ett par namnbyxor till sin lilla kille, i marinblå velour med vit text. Nu är de klara! =) Storlek 80, precis perfekt för namnbyxor tycker jag, då de ofta fortfarande kryper och texten syns bra om den sitter på rumpan. =) Sydde fast bokstäverna med "ny" söm, min nyupptäckta med stjärnor/blommor. Fastställer nu att jag kallar den stjärnsömmen... Tidssparande att göra på detta sätt jämfört med mitt gamla, och jag är nöjd med resultatet.
Är ju så svårt att fota velour, men denna bild framifrån på byxorna stämmer nog bättre överens med färgnyansen.
Mönstret är egenkomponerat, den marinblå velouren fick jag i ett tygbyte med "Made by Mamma Mia", och den naturvita velouren är köpt på Tradera för längesen. Den marinblå mudden hade jag i gömmorna...

Tyckte först att byxorna kanske blev lite långa framtill i grenen, men de satt perfekta på min lilla tjej som passande nog har stl. 80(-86)! =)

Jag hoppas att mottagaren blir nöjd! Är du själv sugen på namnbyxor från mig så kostar de 160 kr! =)

fredag, januari 07, 2011

Tutorial sy en "färdigknuten" fluga!

Jag utlovade ju före jul en tutorial för den som var intresserad (hoppas att nån är det=)) på hur man syr en egen fluga. Är ju inte särskilt svårt att klura ut själv, men iallafall! Det finns flera sätt att sy på, men så här gjorde jag.
Jag använde sammetstyg till min fluga, det blev ganska tjockt men stiligt. Det fungerar nog bra med i princip vilket tyg som helst. 1.Klipp två rektangulära tygbitar, de ska vara dubbelt så långa som du vill ha flugan, och så breda som du vill ha den+ sömsmån på ca. 1 cm. Jag tog till en 3-åring 24 cm långa bitar (med sömsmån) och 9 cm breda (m. sömsmån).

Klipp också en mindre bit ca. 6 x 14 cm (den ska sitta i mitten av flugan, anpassa till hur bred du vill ha den).

2. Stryk mellanlägg på en av de större tygbitarna.3. Sy ihop de två stora bitarna räta mot räta i långsidorna och ena kortsidan. Klipp rent hörnen och vänd rätsidan ut. Stryk så det blir "platt". 4. Bestäm vilken av sidorna som ska vara framsida och vik ihop med den sidan inåt. Sy ihop kortsidorna. Nu är det som en cirkel. Vänd ut och in och låt sömmen komma på "baksidans insida". =)
5. Sy nu ihop den mindre tygbiten, vikt längs långsidan med rätsidan inåt, som ett rör. Vänd ut rätsidan.
Justera så sömmen kommer på mitten på "röret", och vik ihop med sömmen utåt.6. Sy ihop kortsidorna, klipp bort om det blir mycket sömsmån över (som på min bild). Stryk platt.
7. Vänd sen med sömmarna inåt så du får en liten cirkel. Igenom denna lilla cirkel trär du den stora cirkeln, se bild tagen ovanifrån. Justera så alla sömmar kommer inåt/bakåt, och så flugan blir fin på framsidan. Jag satt sen resår baktill genom flugans mittcirkel och sydde några sömmar för hand så allt hölls på plats.
Min sjukling med sin fluga före jul.

Jag inser att jag har rätt dåliga bilder, förstora dem så syns allt bättre, och tutorialen kanske verkar ganska rörig, men misströsta inte, vill ni ha en bättre tut, om än på engelska, hittar ni en här!! Där finns också ett till sätt att sy fluga, men då blir den enkel och inte dubbel.

måndag, januari 03, 2011

BEST OF MIN SÖMNAD 2010! =)

Hej på er, vi har inte hörts sen förra året, hehe! Inte en söm har jag sytt sen före jul, börjar få abstinens... Jag har klippt litegrann och hoppas jag hinner sy lite snart. Kiron är hemma från dagis även denna vecka, så det är lite svårare...


Jag tänkte summera upp 2010 års sömnad och bloggande med några av mina egna favoriter för varje månad under året... =) Av naturliga skäl har det blivit kanske lite mindre sömnad detta år, men jag har ju även velat njuta av mammalivet med bebis. Men jag har också provat flera för mig nya modeller och mönster, har varit roligt att få utmana sig lite och inte alltid sy samma samma.


JANUARI:

I Januari sydde jag ganska febrilt inför bebisens ankomst. Jag provade en del nya mönster, bla. dessa hängselbyxor i gula tågtyget, som bebis skulle få!

Detta sovset fick följa med till BB, jag hade knåpat ihop en åkpåse, en kaninskallra och en snuttefilt i samma tyg!


FEBRUARI:

Strax innan vi for in på BB sydde jag klart dessa bruna velourhängselbyxor, samma mönster som de ovan men utan fot. De kom också väl till användning, och gick sen i arv till min bästa väns lilla kille! Så kom hon då, Tiril, vårt andra underverk! Så roligt det var att få se alla små kläder jag sytt användas!


MARS:
Av naturliga skäl blev det inte mycket sytt denna månad...men den här omlottströjan sydde jag kantband på, och Kiron fick också nya gardiner...

APRIL:
Mer klippt än sytt denna månad. Men Tiril fick en barnvagnsleksak, ett T i härliga kontrastfärger.



MAJ:

Jag sydde min första jacka, en provjacka i stl. 86 som än ligger och väntar på Tiril!



JUNI:

Kusin Wilma fyllde 3 år och fick ta med sig denna klänning till Grekland, lite egenknåpat mönster.

JULI:
Mina favoriter denna månad var mor & dotter-matchningen jag sydde till mig och Tiril, till hennes dop. En förklädesklänning till henne och en "örngottströja" till mig.




AUGUSTI:

Tiril fick äntligen en namn & datum-filt som jag sytt på lite då och då!




SEPTEMBER:

Jag sydde en jacka till en bekant, i stl. 86?

Gillar även detta set jag sydde till Tiril, med kortärmad body och 2 matchande muddbyxor.



OKTOBER:

Gotrollet Kiron fyllde 3 år! Jag sydde liksom förra året ett helt set till honom, hoodie och byxa i sweatshirttyg och revärer, och en vikingatröja. Dessa är favoriter och används ofta. Jag hade också en tävling, min första i sybloggen faktiskt, har hittills annars bara haft i min vanliga blogg.


NOVEMBER:

På tiden att min bästa väns lilla son som föddes i Juli fick egna LillSpooky-kläder, eller hur? (och inte bara i arv efter Tiril, hehe!) Han fick mössa & scarf, body och velourmuddbyxor.



På BVCs fotografering så fick Tiril ha drakbodyn jag sytt till henne, så söt!

DECEMBER:

En tjej som gillade draktyget ville ha en klänning och tights, och detta är vad jag åstadkom. En av årets favoriter!!

Och Tirils julklänning var bara för rolig att sy!!




Nu ligger ett nytt år av förhoppningsvis massor av sömnad framför mig, jag ser fram emot vad det kommer att ge!!! Jag hoppas på att hinna sy lite mer till mig själv, då jag har flera tyger som ligger och väntar just för detta ändamål, och jag hoppas även att jag hinner prova alla andra modeller jag är sugen på att testa till barnen (och även utan någon specifik mottagare...=))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...