måndag, oktober 29, 2012

Hur jag syr ett Babynest, Tutorial! =)

Denna vecka får jag hoppa återbruksutmaningen, jag har inte hunnit! Vi var bortresta torsdag till lördag så jag fick koncentrera mig på beställning den sömnadstid jag hade...
Jag har sytt mitt första babynest! =)
Fick en beställning från en bekant som ska ha bebis i December. Sökte på nätet, att klura ut hur man gör var väl egentligen inte svårt men de tuts som jag kunde hitta passade mig inte riktigt, tyckte det glappade med en del moment...
 
Så jag gjorde lite på mitt sätt, säkert likt många andra men jag dokumenterade ändå hur jag gjorde, och tänkte visa tutorial för framtida behov. ;o) Min variant har skumgummiplatta i botten, som man tar ut vid tvätt, och knäpps nertill med tryckknappar. (Man kan handtvätta skumgummiplattan).
Jag har sytt med overlock och vanlig maskin, men har ni bara vanlig så går det bra också, kom ihåg att zickzacka tygkanterna bara, och sy ihop med raksöm.
Kom också ihåg att stryka sömmarna mellan momenten, det har jag inte lagt in i tuten...Många tycker det tar sån tid men det förenklar mycket!=)
 
Material:
Skumgummiplatta ca 30x60
Tygbit bomullsväv ca 105 längd och 150 bredd (det blev en bit över efter klippning)
Ca 2 m snedslå/band (lite mindre gick åt) inte för smal
Ca 2,2 m snöre, jag använde hobbysnöre som man kan elda i kanterna så det inte nystas upp.
Lite vlieseline
Tryckknappar (2 hanar 2 honor)
Ca 3 påsar vadd (små)
 
1. Vik tyget på bredden i lämplig bredd för skumgummiplattan, klipp ut efter plattans mått + sömsmån. I nederkant ska det vara ca 6 cm extra för fåll. Detta blir "bädd"-tyget.
 
2. Klipp ut 2 långsmala tygbitar av det kvarvarande tyget, ca 36 x 96 cm vardera. Detta var den bredd jag kunde få ut av min bit, men går det att ha lite bredare så är det bara bra, detta är vad som ska bli "korven" runt nestet.
 
3. Sy ihop "korvbitarna" ;o) kortsida mot kortsida så du får ett långt tygstycke, mitt var alltså 190 cm.
 
4. Overlocka kvarvarande kortsidor (eller zickzacka med vanlig maskin) så de ej rispas upp. Gör likadant med nederkanten av bäddens tygbit.  
 
5. Stryk på en remsa vlieseline längs nederkanten av avigan på bädd-tygbiten.
 
6. Sy ihop ena kortsidan och långsidan, (med avigan utåt) på bädd-tyget. Lämna nederkanten öppen, det är där skumgummiplattan ska in. =)
 
7. När du vänder rätan ut ska du alltså ha en rektangulär bädd, här har jag satt in min skumgummiplatta för att testa, men ta ut den för vidare sömnad ;o).
 
8. Vik in kanterna nertill ca 3 cm och sy en fåll, jag använde 3-stegszickzack. Du ska alltså inte sy ihop själva hålet! (Se bild). Här är det också lämpligt att sy på ev. namnlapp i nederkanten.
Slå i tryckknappar, jag använde 2 kompletta knappar med lämpligt mellanrum. Vill du hellre sy vanligt knapphål och knapp går det ju också bra. ;o)
 
 
9. Dax att sy korven! =) Lägg ut snedslån/bomullsbandet i mitten av korvtyget, nåla fast. Gör snedslåbandet lite kortare än korven, ca. 3 cm på var sida. 
 
Min korvbredd var 36 cm, så 18 cm var alltså mitt på. Sy fast med raksöm på båda långsidor av bandet, det bildas då en kanal för snöret.
 
10. Vik korvtyget räta mot räta på bredden, sy ihop långsidorna. Nu har du en korv!
 
11. Vänd rätan ut.
 
12. Nu ska korven och bädden sys ihop! Nåla mittsömmen av korven (där du sydde ihop de 2 korvbitarna) mot bädd-överkantens mitt, söm mot söm.
 
 Snedslå-remsan ska alltså vara nedåt.
 
13. Sen syr du ihop längs kanten, jag använde förstärkt raksöm så det ska hålla bättre.
Sy ungefär 5 mm in på kanten.
Såhär ser det alltså ut på "bottensidan".
 
14. Gör sen likadant med långsidorna, du behöver inte sy ända ut i hörnen. Nertill kommer korven vara lite längre än bädden.
 
15. Dra in snöret genom snedslå-kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. Snöret ska vara längre än själva kanalen, så du inte klipper av för kort.
 
16. Stoppa korven från båda sidor, med vadd. Gör den mjuk men ändå fast.
 
17. Då ser det förhoppningsvis ut såhär. Snart klart!
 
18. Nu ska du sy ihop hålen i korvens kortsidor. Vik in den overlockade/zickzackade kanten och nåla, sy sen med raksöm.
Går även att sy för hand, men jag krånglade med maskinen, lite bök men det gick och känns mer hållbart.
 Tänk på att inte sy fast snörkanalen, det ska vara en bit däremellan (se vänster i bild). ;o)
 
 19. Stoppa in skumgummiplattan.
Nu är du klar! Babynestet icke åtrdraget...
Lite åtdraget för lite äldre bebis.
Och åtdraget för liten nyfödd!
Säg gärna till om något är oklart!
Det var roligt att sy dessa och jag tar gärna beställningar, men materialkostnaden blir ganska mycket (vadd är dyrt!), de kommer kosta 400 kr att beställa från mig, har förstått att det ändå är billigt men vi får se såhär till en början iallafall.
Är nog inget jag kommer sy och ha på lager direkt då det går åt material. Så kom igen och beställ, jag vill sy fler, haha! Har så många fina vävda tyger, in och kika här!

15 kommentarer:

 1. Åh, sådana där ser så mysiga ut, nästan så att man skulle vilja ha ett själv. :)
  Det går inte att återanvända vadd från ett täcke eller typ en hoprullad fleecefilt som stoppning i kanten då? Sådant kan man ju hitta på second hand och då får man ju ner priset en del.

  Angående tygböckerna, så har jag alltså vändsytt sidorna med frotté emellan. Har klippt frottén ett par cm smalare än boksidorna, så att den inte går ända ut i ryggen, för att det inte ska bli så tjockt. Sedan har jag sytt ihop sidorna med en vanlig raksöm, stora stygn, för att de ska hålla ihop. Därefter syr jag på bandet, brukar använda ett brett (typ 4 cm) som jag viker på längden och pressar, sedan syr jag på det direkt med en söm. Man får sy ihop det med några stygn för hand i ändarna också.

  SvaraRadera
 2. De här måste ju vara så praktiska, hade gärna haft en när mina barn var små. Får hoppas på syskonbarn så jag får sy ett =)

  SvaraRadera
 3. Superbra tutorial, har sett den andra, men jag förstod inte den, men din är superbra, kanske att jag också törs nu.

  SvaraRadera
 4. Tack för en superbra tut! Med hjälp av den var det inte alls särskilt svårt att sy ett babynest.

  Mvh Emeli

  SvaraRadera
 5. Så bra tut så tom jag fattade och klarade av att sy mig ett :)
  Tack så mycket !

  SvaraRadera
 6. Tack för en fantastisk tut! Hade nästan bestämt mig för att hoppa över babynestet för det såg så krångligt ut att sy i andra tutorials, men nu känns det inte alls lika omöjligt så stort tack!:)

  SvaraRadera
 7. Tack, härligt att höra att den är till hjälp tjejer, hoppas det skapas många härliga nests! Jag råkade radera en tjejs kommentar, om du igen skulle kika in här så ber jag om ursäkt, var inte meningen, markerade fel. Skriv gärna igen. ;)

  SvaraRadera
 8. Fint :) med tanke på vadden, jag köper Ikeas billigaste kuddar o använder som fyllning (har fungerat kanon).

  SvaraRadera
 9. Om man köper billiga IKEA-kuddar till stoppning, hur många kan man tänkas behöva?

  SvaraRadera
 10. Anonym: 2 st borde räcka, det blev ganska lagom för mig. =)

  SvaraRadera
 11. Å, äntligen en tut jag fattar. tack så mycket :)

  SvaraRadera
 12. Tack! =) Mitt skumgummi köper jag här: http://www.abceurosoft.se/ blir i ganska stora bitar, men räcker till några nests då.

  SvaraRadera
 13. Instämmer, jättebra tutorial! Jag tyckte dock att dina mått var lite små, 60 cm är de ju redan i 3-mpnadersåldern. Nu ska jag sy en till en kompis o kommer göra den ytterligare lite större då min bebis, nu fyra mån, har fötterna utanför;)

  SvaraRadera
 14. Tack för feedback! Ja jag har ingen liten bebis att prova själv på längre, men ska tänka på det nästa nest jag gör att jag kanske ska förlänga lite! =)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar, jag kollar så snart jag kan! =) Kram!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...