fredag, april 29, 2011

Mini-påfyllning i shoppen! =)

Sydde idag ihop denna mössa som blev "kvarglömd" sist jag sydde lite mössor...Det är en 4-kantsmössa i grå interlock från JNY-design, storlek 40/46, som inte har nån utvald ägare och därför hamnar i shopen.

Visar mössan på Tiril, hon har egentligen storleken över denna men här kan ni se ungefär hur mina 4-kantsmössor sitter på.
Önskar er en härlig valborg, här brukar det verkligen vara mössväder på valborg, kallt, och kallt är det iallafall ikväll!!

tisdag, april 26, 2011

Glittriga fjärilar, satin och knytband...

...Det låter väl som ett bra koncept till en tös som fyller 6 år och är en riktig prinsesstjej? Då våra bästa vänners dotter Molly idag fyller 6 år kände jag att jag gärna ville prova nån ny modell till henne! Hittade grundmönstret i samma tidning där min egen födelsedagsklänning fanns, "Allt om Handarbete 7 2007. =) Har gjort några små ändringar bara, men i stort annars följt mönstret.
Tog bilder både liggande och hängande, känns som om det är svårt att se hur modellen riktigt är...Jag hoppas på livebild framöver!!!


Jag satt ett aprikost satinband i midjan med resår under, och bak i ryggen har klänningen också resår, och knytband i samma tyg som klänningen upptill runt halsen. Tyget är ett härligt bomullstyg i vitt med glansglittriga fjärilar i aprikost, perfekt till klänning. Jag kommer inte ihåg var jag köpt det men tror det var en stuv på Erikshjälpen.

I fållen nedtill sydde jag en av min maskins dekorsömmar, med blommor.



Nu hoppas jag att klänningen passar, hon verkade gilla den iallafall! =)

måndag, april 25, 2011

Tiril fått fina påskpresenter, sydda av 2 andra bloggare! =)

I fredags fick vi besök av barnens farbror med tjej, och barnens farfar och Carina. De hade med sig påskägg till barnen, och dessutom varsin påse med kläder till dem! Bland dessa fanns två hemsydda plagg till Tiril! Denna ljuvliga påskklänning är sydd av "Mojja", dvs. Björkhaga Design, den var begagnad men i nyskick. Har använts flitigt i påsk!
Söt påsktjej!

Det andra plagget var en tunika/klänning i lila, med märket "FiluR". Har snokat och hittat denna bloggare, vet att jag sett märket förut också.


Tiril ute på promenad i tunikan...=)










Roligt att få hemsydda och jättefina kläder!

fredag, april 22, 2011

Något nytt och något gammalt!

Glad påsk på er!!


Fick en liten beställning på en hjälmmössa till en lillkille på runt 2-3 månader. Kul att sy så smått!!! Det blev i det fina Lejontyget från Mjuka tyger. Jag hoppas verkligen att jag sytt i passande storlek, då jag inte längre har nån så liten att prova på! I mittdelen satte jag Lejonrumporna, och på sidorna Lejonfronten. Kantbanden fick bli påskigt brandgula!
Och när jag nu i dagarna fyllt år har jag ju också haft besök. Min syster Maria hade med sig massor av kläder till Tiril, som hennes döttrar vuxit ur, däribland denna klänning i stl. 86 som Wilma fått av mig! =) Hehe, denna klänning var den första jag sydde, till jul 2008, och med MYCKET hjälp av mamma, speciellt dragkedjan fixade hon...Klänningen är lite bred (var så i mönstret), även fast vi sydde in den en hel del.
Kul att återse den, speciellt som bilderna på den och kjolen som storasyster Moa fick försvann.
Tyget i klänningen var pikéaktig trikå köpt på Erikshjälpen, och nedtill svart viskostrikå från en av mina slaktade kjolar. Klänningen har infodringar upptill.

Den här solhatten följde också med, men den kunde Moa ännu ha så den fick hon ta med hem igen! =)


Systerdotter modellar med matchande gummistövlar! =)






En annan rolig sak är att sen jag var med i Yippie och nu också lokaltidningen så är det fler Härnösandsbor som beställt plagg, så rätt som det är kan jag se mina plagg på nån liten på stan eller Ica! Det känns så himla kul och jag blir så glad av det!!!!

tisdag, april 19, 2011

Min 30-årsdag! Gratulerar mig själv med sommarklänning!

Idag är det alltså dagen D, jag fyller 30 år! =)

Var med i lokaltidningen idag och det blev en del om sömnad också, ni kan läsa här!


Jag tänkte att jag skulle sy något till mig själv till denna dag, och det blev en klänning...om jag använder den idag eller inte vete vädergudarna, men sydd är den iallafall!

Tyget har jag haft hemma över 1 år tror jag i syfte just att sy något till mig, men först var tanken en kjol, men jag blev mer sugen på klänning och hittade en modell jag gillade i en "Allt om Handarbete"! Enkel modell, resår upptill och under bysten. Mönstret har jag dock ändrat en del, sydde först en provklänning i annat tyg (som jag dock kommer använda också, sydde in den med, och ska piffa till den lite mer, dyker upp i bloggen senare...) Storleken tippar jag på är runt 40. Jätteskön modell.

Jag stickade dit resåren på baksidan upptill, men under bysten gjorde jag som en kanal av ett satinband. Axelbanden är också satinband. Klänningen har rullfåll upptill och i nederkant. Min variant av klänningen blev kortare än i mönstret, tyckte den längden var sån halvlängd liksom, varken kort eller lång.

Det ursprungliga mönstret kommer från "Allt om Handarbete" nr. 7 2007. Tyget är hmmm....jag kommer absolut inte på vad det kallas nu, men som "scarf"tyg? Inte chiffong, tjockare. Jaja. Köpt på Erikshjälpen, en ganska rejäl stuvbit och underbar, och bäst av allt är att jag har en bit kvar!!!

Hehe blev några livebilder, kunde inte bestämma mig för vilken som visade klänningen bäst. Att min färgton inte riktigt passar till klänningen (man borde nog var lite mer solbrun), får ni bortse ifrån! Satinbandet i midjan.
Blomman är en tygbrosch/hårspänne från H&M, som jag kan ta bort när jag ska tvätta klänningen. Under den är smala satinband fastsydda på axelbandet.
Resårsömmen upptill.

Rolig och enkel modell att sy, kommer utgå från det mönstret för att prova lite andra modeller också nu när jag trixat lite så det passar mig, har redan fler i huvudet som vill ut! Och roligt att sy lite till sig själv också!


Happy Birthday to me! =)

söndag, april 17, 2011

Flera modeller på mössor, påfyllt i shopen, och fritt fram för beställningar igen!!

Jag fick en beställning på en hög vårmössor till 3 syskon, var väl på tiden att sy lite sånt också, än är det mösstider här uppe iallafall, och på valborg brukar det vara smällkallt!!

Fick också en förfrågan om att sy hjälmmössa, har ju sytt såna tidigare men inte riktigt varit nöjd med mina storlekar, har varit lite si och så med hur det passar... Så jag har testat nytt, och tror den storleken funkar riktigt bra till ca. 2-4 månaders kanske? Syskonen fick varsin 4-kantsmössa och varsin vanlig/baggy, i olika tyger. Längst till vänster stl. 46/50, en 4-kants i apor & lejonjersey från JNY, och vanlig trikåmössa i JNYs lila vågade ränder. I mitten stl. 50/54, 4-kantsmössa i vit interlock med gröna fossingar från mina gömmor, och baggy mössa med blå tågjersey från Jofotex, fodrad med marinblå jersey. Och längst till höger 4-kantsmössa stl. 50/54, JNYs gula moln, och baggy i JNYs lila vågade ränderjersey, fodrad med ljuslila jersey. Den lilla mössan i vågade ränder hade jag redan färdigsydd här hemma och fanns i shoppen, men de andra är nysydda. Nu är de lila ränderna nästan helt slut, kanske att det finns nog till en dregglis om nån är sugen! Medan jag ändå sydde lite olika modeller passade jag på att sy några fler, har ju lite att välja på, så här kan ni se. Mössa med en knut upptill och litet uppvik nedtill (alltså dubbel över öronen) annars i enkel trikå. Stl. 48 på den, sydd i brun hjärtjersey från JNY. En för mig ny modell, toppig upptill, stl. 46/50, sydd i pingviner från Stoff och Stil. Och modell med 2 knutar, uppvik nedtill, stl. 44/46, sydd i gula troll från Mjuka tyger! Dessa 3 hamnar i min shop, utbudet där har sinat och jag har nu börjat fylla på lite! More to come! De 2 hjälmmössorna är alltså i uppskattad stl. 2-4 månader, har svårt när jag inte provat på nån bebis i den åldern men de var små på en 8-månaders iallafall.

Den ena är sydd i rödblommigt stumt retrotyg, med vita kantband. Den andra i gula elefanter interlock från Jofotex (men köpt på Tradera?), även den med vita kantband. Dessa kommer också i shopen.
Här visar Tiril några mössmodeller så ni ser hur de sitter, hon är 14 månader. Toppig, 4-kants...
2-knuts (denna mössa har hon kunnat ha LÄNGE, från ca. 3 månader och kan ha den än!!) och 1 knut. I shopen kan ni se andra bilder.


Och så kan ni nu beställa igen, om ni haft tålamod att vänta? Jag syr så snart jag hinner! Jag lägger också ut en fast ny prislista för beställningar, finns under flik längst upp på sidan! Är det nåt plagg eller modell ni saknar där, tveka inte att fråga. Priserna kommer vara pyttelite lägre i shoppen, men vid beställningar får ni ju bestämma utifrån era egna premisser.

tisdag, april 12, 2011

Raketfart på växandet...!

När jag i torsdags hade sytt klart den här tröjan, och provade den på sonen, så visade det sig att ärmarna var nästan för korta! Inge kul, men det blev att sprätta bort fållarna och sy dit mudd istället. Ongen växer juh för snabbt! Nu blir det till att gå upp en tröjstorlek i framtiden...

Raglanmodell med farfarsringning, denna gång följde jag Pyssellyckas beskrivning på farfarssprund....vet egentligen inte vilken metod som går smidigast, ärligt talat. Förra gången sydde jag efter en handarbetstidning med två stycken i muddväv, och farfarssprundet låg ovanpå halskantningen, denna gång med ett stycke muddväv och sprundet under halskantningen... Tycker båda metoderna blev fina, vi får se vilken jag använder mig av sedan.


Mönstret är i stl. 110, modifierat till mitt eget. "Fusk" T-shirt ovanpå grå ärmar.


Himmelsblå fordonsinterlock från JNY, gråmelerad interlock från mina gömmor, tryckknappar från Stoff och Stil. Denna bild är från första provningen, som ni kan se var ärmarna lite korta. Närbild på farfarssprundet. Min maskin beter sig fortfarande inte bra, fast jag rengjort...det går bättre att sy med smalare stygnbredd, det är mest zickzack och overlock-sömmen som krånglar i bredare stygnbredd. Har någon tips vad det kan bero på? Muddarna blev i samma tyg som ärmarna och sprundet. Nu har barnen fått några plagg den senaste veckan, jag kan snart börja ta emot lite mer beställningar igen, men först vill jag hinna sy en sak till mig själv, fyller 30 år nästa vecka och vill ha den klar till dess!

söndag, april 10, 2011

Dagens sömnadsprojekt: Sy om Blingo T-shirt till klänning!

På ett Blingo-party i höstas köpte jag ett hemligt plagg i unisex stl. 110/116... Hem kom en T-shirt i det snygga Cirkusmönstret, men jag tycker inte den var så unisex, tänkt till Kiron, men det kanske bara är jag som var löjlig...iallafall sparades den istället till lillasyster för framtida bruk (eller att sy om). Och äntligen har det gjorts. Jag har helt enkelt gjort axlarna smalare, dvs flyttat upp ärmarna, och sytt in den den upptill så det blev en klänning! Behöll halsringningen som den var, och fållarna på ärmarna och nedtill. Trodde jag tagit en bild på tröjan före, men icke...lånade en bild från tradera, i samma storlek. Prinsessans nya klänning!
Kanske lite stor i halsringningen, men nu kan hon ju ha den länge, först som klänning och sen som tunika!

onsdag, april 06, 2011

Tirils sista body?? Ny modell!

För att hålla lusten och sömnadsglädjen uppe vill jag ibland smita emellan med lite "bara för att det är roligt!"-sömnad (jag har sett så många de senaste dagarna som känner att de tappat sömnadsglädje, då sömnaden blir ett måste och en stress med BARA beställningar), och det blir det ofta när jag syr till barnen, det är oftast då jag testar lite nya modeller osv.


Den här bodyn är en sån. Jag har klippt till den med inspiration och mått från en köpe-body från Blingo.

Den har raglanskärning med kantband ner i ena raglanärmens framsida. Längst ner är kantbandet faststickat i en rektangel. En tryckknapp håller ihop det hela.

Min variant blev inte helt perfekt, drar ihop sig lite runt knäppningen, kan ju också bero på att jag valde att sy i jersey istället för interlock (som originalet var i). Halsen ser sned ut, men på bilden på originalet kan ni se att den är också så.

Jag sydde fast kantbandet med förstärkt raksöm, men den här gången är jag inte helt nöjd med det, känns som om det blev lite ojämnt. Min maskin har också knasat sig mycket på sistonde, overlock-sömmen blir ofta inte alls bra...Håller den på bli sjuk!? Hemska tanke. Tyget är lila vågade ränder- jersey från härliga JNY-design. Kantbandet är muddväv från Stoff och Stil. Bodyn är sydd i stl. 92. Här kan ni se originalet jag utgått ifrån.
Bodyn sitter fint på skruttan...Detta kan mycket väl vara den sista bodyn jag syr åt henne, troligtvis iallafall långärmade... Kanske det blir nån kortärmad till sommaren, men mer förmodligen använder jag T-shirtar då.

Hon har såna lockar i nacken, min lilla solstickan-tjej!
Tiril har inte börjat gå själv än ( blir 14 månader imorgon), men det kommer väl. Detta är hennes gångstil istället, inte krypande, utan gåendes på knäna. Hon är jättesnabb, men oj vad det nöter på byxorna...
Glatjej, som har sår under näsan efter en olycka involverandes storebror och trehjuling...
Vi avslutar modellsessionen med lite "Imse vimse spindel" =)

söndag, april 03, 2011

Pusslat ihop set i pusseltyg....=)

En beställare blev förtjust i pusseltyget, så jag beställde en bit av det från Mjuka Tyger. Det är ju jättesött! =) Har sett det tidigare som en mössa i turkos (IRL alltså) och det är ju minst lika fint.

Beställaren ville först och främst ha muddbyxor i tyget, sen tillkom också en matchande tröja, och till sist en maxi-klänning! (Långklänning för att använda ett annat ord...=)) Plaggen är i stl. 98. Bilderna blev något mörka fast det var på ljusan dag, men solen har saknats de senaste dagarna... Klänningen sydde jag i svart interlock från MG-tyger, överdelen är vändsydd. Lite rynk mot oket, och sen en volangbit av den svarta interlocken nedtill. Mönstret har jag knåpat själv. Pusselbyxorna blir perfekt till sommaren i det tunna jerseytyget, med svarta muddar i midjan och bensluten, muddtyg från Stoff och Stil. Mitt vanliga egna mönster.
T-shirten blev i svart interlock, raglanmodell lite ihoppusslat från olika mönster och ommodifierat. Jag kantade halsen med pusseljerseyn, gick bra förutom att symaskinen krånglade så det blev hoppstygn, så jag fick sprätta upp och göra om. Andra gången blev det inte lika fint på insidan som utsidan...men i det här fallet räknas väl utsidan? =)
Satte en pusselapplikation framtill, sydde fast den med lite glesare sicksack än jag använt annars till applikationer, lite "slarvigt" sådär, tycker det blev bra!

I klänningens nederkant blev det min första riktiga rullfåll, har testat tidigare men har inte tyckt det passat till just det tyget. Men den här gången klickade det! =)
De vändsydda kanterna stickade jag fast med smal sicksack, både runt halskanten och ärmkanterna. Att tyget ser flammigt ut beror enbart på kameran och blixten!


Nu hoppas jag att alla kläderna passar och att beställaren blir nöjd, var min första långklänning, riktigt kul att pussla ihop! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...